Mini separator tłuszczu JPR 502

Co to jest separator tłuszczu?

Separator tłuszczu, to urządzenie służące do podczyszczania ścieków szarych – nie zawierających fekaliów. Mniejsze separatory są używane do ścieków pochodzących ze zmywania naczyń w zlewie, czy zmywarce. Te większe znajdą zastosowanie w zakładach przetwórstwa mięsnego, mlecznego, czy rybnego. W tym artykule skupimy się na małych urządzeniach dedykowanych dla małej gastronomi, a nawet dla prywatnych domów.

Dlaczego stosować separatory tłuszczu?

Głównym zadaniem separatora tłuszczu jest oddzielenie oleistych substancji zawartych w ściekach od wody. Tłuszcze niesione przez wodę osadzają się w przewodach kanalizacyjnych. W raz z biegiem czasu tworzą coraz większe złogi, które ograniczają przepływ, a nawet całkowicie go tamują. Zapewne każdego z nas spotkała przykra niespodzianka w postaci zatkanego zlewu. Tłuste osady zbierające się w rurach odpływowych są również źródłem przykrych zapachów. Instalując odpowiednio dobrany do potrzeb separator tłuszczu można zapobiec zarówno zapychaniu się rur jak i wydobywaniu się z nich nieprzyjemnej woni.

Czy oddzielacz tłuszczu zmieści się pod zlewem?

W zależności od konkretnych potrzeb i zastosowania separator tłuszczu może mieć bardzo zróżnicowane rozmiary i parametry pracy. Największe modele o pojemności kliku tysięcy litrów mają kilka metrów długości. Na drugim końcu typoszeregu znajdują się kompaktowe urządzenia nadające się do instalowania w małych przestrzeniach. Jednym z nich jest mini separator tłuszczu JPR 502. To małe i niepozorne urządzenie jest zaawansowanym technologicznie oddzielaczem tłuszczu dającym świetne rezultaty oczyszczania ścieków. Ma on kształt zbliżony do sześcianu o krawędziach nie dłuższych niż 40 cm. Tak kompaktowe wymiary pozwalają na jego instalację np.: w szafce pod zlewem oraz w bezpośrednim sąsiedztwie zmywarki.

Mini separator tłuszczu JPR 502

Jak działa separator tłuszczu z osadnikiem?

Separator tłuszczu JPR 502 oprócz gromadzenia substancji oleistych, zbiera również osady. Zachodzą w nim dwa zjawiska, dzięki którym wypływająca z niego woda jest oczyszczana z tłuszczu jak i zanieczyszczeń stałych. Te dwa procesy to odpowiednio:

  • flotacja
  • i sedymentacja

Tłuszcz, będąc lżejszym od wody, wypływa na jej powierzchnię. Jego drobne cząstki łączą się ze sobą tworząc warstwę unoszącą się ponad wodą. Proces ten określany jest jako flotacja. Z kolei sedymentacja dotyczy zanieczyszczeń stałych, cięższych od wody i nierozpuszczalnych w niej. Pod wpływem grawitacji osiadają one na dnie separatora tworząc osad. Tłuszcz gromadzi się na całej powierzchni separatora, natomiast osad zbiera się w jego części oddzielonej szczelną przegrodą – w osadniku. Wlot rury odpływowej separatora znajduje się blisko dna, więc wydostaje się przez nią tylko woda, a tłuszcz pozostaje wewnątrz urządzenia.

Separator tłuszczu JPR 502 jest zabezpieczony przed wydostawaniem się z niego zapachów. Zapewniają to zasyfonowany odpływ, a także uszczelniony króciec wentylacyjny. Najważniejszym elementem decydującym o zatrzymaniu brzydkiej woni wewnątrz separatora jest jego szczelna pokrywa. Separator tłuszczu JPR 502 posiada unikalną na rynku zakręcaną pokrywę z uszczelką. Takie rozwiązanie nie tylko zapewnia pełną szczelność, ale również znacznie ułatwia bieżącą obsługę separatora – opróżnianie z tłuszczu i wybieranie osadu.

Ogromną zaletą separatora tłuszczu JPR 502 jest to, że nie potrzebuje on do pracy zasilania. Jego działanie jest oparte o samorzutne zjawiska fizyczne, a sam przepływ ścieków przez urządzenia odbywa się grawitacyjne.

Kiedy wymagany jest separator tłuszczu? Kto go potrzebuje?

Mini separator tłuszczu JPR 502 jest urządzeniem dedykowanym dla małej gastronomi. Świetnie się sprawdzi w takich miejscach jak:

  • małe restauracje, bary i puby,
  • kuchnie zakładowe, stołówki i kantyny
  • pizzerie,
  • bary szybkiej obsługi (typu fast-food),
  • przydrożne zajady,
  • food trucki.

Kompaktowy separator tłuszczu JPR 502, to również dobra propozycja dla małych, przydomowych i hobbystycznych przetwórni:

  • wyrobów mlecznych
  • wyrobów mięsnych i rybnych
  • prywatnych domów i mieszkań.

W tych ostatnich instalacja oddzielacza tłuszczu jest zasadna, jeżeli występują w nich ścieki o podwyższonym stężeniu substancji oleistych. Wskazaniem do zamontowania separatora tłuszczu pod własnym zlewem jest również posiadanie instalacji kanalizacyjnej o wysokiej podatności do gromadzenia osadów. Dzięki temu można uniknąć problemów związanych z jej zatkaniem – zwykle w najmniej oczekiwanym momencie oraz kłopotliwego i uciążliwego udrażniania rur.

Jak zainstalować separator tłuszczu JPR 502?

Kompaktowy separator tłuszczu JPR 502 jest wyposażony na wlocie i wylocie w standardowe króćce DN 50 pasujące bezpośrednio do istniejącej instalacji kanalizacyjnej lub poprzez ogólnodostępne redukcje. Króciec wentylacji również ma rozmiar DN 50. Urządzenie należy zainstalować za podzlewowym syfonem. Ewentualny dopływ ze zmywarki również musi być zasyfonowany.

Należy również pamiętać o podstawowym parametrze technicznym opisującym separator tłuszczu, jakim jest jego przepływ nominalny. Dla separatora JPR 502 wynosi on 0,5 l/s. Dla jednego lub dwóch zlewów wyposażonych z perlatory oraz dołączonej do nich zmywarki jest to wartość wystarczająca. W przypadku większego przepływu separator JPR 502 będzie pracować ze zmniejszoną efektywnością. Należy wtedy sięgnąć po inny, większy model.

Dane techniczne dotyczące separatora tłuszczu JPR 502 możesz znaleźć tutaj.

Dodatkowych informacji chętnie udzielą nasi specjaliści. W zakładce kontakt znajdziesz nasz nr telefonu oraz adres e-mail. Możesz również użyć zamieszczonego tam formularza. Doradcy JPR AQUA odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania.

0 PUBLIKACJI facebook twitter
tooltip

Napisz do nas