Gęstości tłuszczów i olejów na podstawie normy PN-EN 1825-2. | ||
---|---|---|
Tłuszcze/Oleje | Gęstość w temperaturze 20 °C [g/cm³] | |
tłuszcz zwierzęcy | 0,85-0,94 | |
olej anyżkowy | 1 | |
masło krowie | 0,91 | |
masło kakaowe | 0,89-0,94 | |
olej rycynowy | 0,95-0,97 | |
olej kokosowy | 0,92-0,93 | |
olej kukurydziany | 0,92 | |
olej z nasion bawełny | 0,92 | |
olej sosnowy | 0,87-0,91 | |
olej rybi | 0,89-0,94 | |
olej jojoba | 0,86-0,90 | |
smalec | 0,91-0,92 | |
olej lniany | 0,93-0,94 | |
olej majerankowy | 0,89-0,91 | |
kwas oleinowy | 0,89-0,90 | |
oliwa z oliwek | 0,91 | |
olej palmitynowy | 0,84 | |
olej z miąższu palmowego | 0,94-0,95 | |
olej palmowy | 0,91-0,92 | |
olej z orzeszków ziemnych | 0,91-0,92 | |
olej smolny, smołowiec | 0,93-0,94 | |
olej makowy | 0,92 | |
olej z nasion rzepaku | 0,91-0,92 | |
olej żywiczny | 0,87-0,91 | |
olej sezamowy | 0,92 | |
olej sojowy | 0,92-0,93 | |
kwas stearynowy | 0,84 | |
olej słonecznikowy | 0,92-0,93 | |
łój | 0,92 | |
olej roślinny | 0,95-0,97 | |
olej drzewny | 0,95-0,97 |