Separatory są urządzeniami przepływowymi, co oznacza, że następuje w nich mechaniczna separacja tłuszczu od reszty ścieków w trakcie przepływu przez instalację (w przypadku skrobi neutralizuje się powstającą pianę). Proces oddzielania możliwy jest w procesie flotacji – w związku z mniejszą gęstością substancji tłustych w stosunku do gęstości wody.
Ze względu na sposób działania separator tłuszczu zatrzymuje również część zawiesiny łatwo opadającej – to inne zanieczyszczenia, które gromadzą się w komorze osadowej w dolnej części urządzenia (zjawisko sedymentacji). W dodatku wlot spowalnia przepływ ścieków, dzięki czemu się nie mieszają.
Separator tłuszczu od JPR AQUA
Przy doborze właściwego urządzenia niezbędne jest właściwe określenie przepływu nominalnego (ilości ścieku technologicznego przepływającego przez urządzenie [l/s]). Determinuje to podstawowe cechy separatora, takie jak średnica dopływu i odpływu, pojemność komory osadzania i pojemność komory separacji. Więcej na ten temat w zakładce Dobór.
Separatory tłuszczu i skrobi firmy JPR AQUA przeznaczone są do oczyszczania ścieków o przepływie od 0,5 l do 30 l/s (w standardowej ofercie). Na życzenie Klienta produkujemy również urządzenia o większym przepływie.
Należy podkreślić, że do oddzielaczy nie należy wprowadzać ścieków bytowych, deszczowych, czy ścieków zawierających ciecze lekkie i oleje mineralne. Do separatora tłuszczu nie nadają się również ścieki zawierające fekalia – tzw. czarne ścieki.
Separator tłuszczu – zastosowanie
Separatory są produkowane zgodnie z normą PN-EN 1825-1 i posiadają oznakowanie CE. Znajdują zastosowanie w obiektach takich jak:
restauracje,
stołówki,
masarnie,
hotele i pensjonaty,
szpitale,
jadłodajnie,
bary szybkiej obsługi,
puby,
przydrożne zajazdy,
fabryki konserw,
ubojnie,
mleczarnie,
serowarnie.
Zalety separatorów tłuszczu i skrobi
Separatory tłuszczu od JPR AQUA to wybór sprawdzony i bezpieczny – zapewniamy, że:
urządzenia wykonane zgodnie z normą europejską PN-EN 1825-1 i dyrektywami Unii Europejskiej – posiadają znak CE,
skuteczność została sprawdzona przez producenta i jednostkę notyfikowaną,
istnieje możliwość instalacji urządzeń na dużych głębokościach, w miejscach ruchu pojazdów mechanicznych, ponad poziomem gruntu (separatory wolnostojące), a także przy wysokim poziomie wód gruntowych,
separatory tłuszczu wykonane są z polietylenu PE o gęstości nie mniejszej niż 935 kg/ m3 – to niewielki ciężar urządzenia przy stosunkowo wysokiej wytrzymałości. Materiał ten jest odporny na korozję, warunki atmosferyczne, promieniowanie UV, czy na związki chemiczne zawarte w ściekach,
masa separatora tłuszczu jest niewielka co ułatwia ich montaż,
urządzenia są proste w eksploatacji, a dostęp do nich jest możliwy z poziomu terenu,
istnieje możliwość dodatkowego wyposażenia (nadbudowy, automatyczne czujniki poziomu grubości warstwy tłuszczu wraz z sygnalizatorami).
Separator tłuszczu od JPR AQUA
Separatory tłuszczu wykorzystywane są do podczyszczania ścieków zanieczyszczonych tłuszczami czy olejami organicznymi wytwarzanymi przez zakłady gastronomiczne bądź przemysł spożywczy. Według normy PN-EN 1825 za tłuszcze i oleje pochodzenia organicznego uważa się tłuszcze i oleje roślinne, jak i zwierzęce, które są:
nierozpuszczalne w wodzie,
nieznacznie rozpuszczalne, o tendencji do zmydlania.
Tłuszcze wylewane do kanalizacji mogą powodować liczne problemy z przepływem wody. Łącząc się w złogi, zatykają kanalizację i prowadzą do niedrożności. Aby temu zapobiec, a jednocześnie chronić środowisko, warto (a czasem i należy) wyposażyć się w profesjonalny separator tłuszczu.
JPR AQUA dba o trwałość produktu – dlatego wybieramy wytrzymałe materiały. Są jednocześnie lekkie, by każdy klient z łatwością mógł je zamontować, jak i sprawdzać poziom tłuszczu w urządzeniu czy stan wlotów. Nadaje się także do bezproblemowego transportu. Nasze separatory tłuszczu i skrobi to również pełen komfort w czyszczeniu.
Separując tłuszcze, działamy korzystnie przede wszystkim na rzecz środowiska. Dbamy o redukcję zanieczyszczeń w kanalizacji, a tym samym w naszych wodach. Z roku na rok działania na rzecz ochrony środowiska stają się coraz bardziej istotne – a z czasem nawet i prawnie nakazane. Separator tłuszczu staje się więc urządzeniem popularnym, niezbędnym, a co najważniejsze – wprowadzającym pozytywną zmianę na rzecz ochrony środowiska.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem!
Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem
zintegrowana część komory oddzielania tłuszczu. Następuje tutaj wyhamowanie/uspokojenie doprowadzonego ścieku oraz rozdział cząsteczek o gęstości większej niż woda (kruszywa, żwir, piasek, muł, odpadki) poprzez ich opadanie na dno osadnika (zjawisko sedymentacji).
Osadnik (odmulacz) wstępny
zintegrowana część komory oddzielania tłuszczu. Następuje tutaj wyhamowanie/uspokojenie doprowadzonego ścieku oraz rozdział cząsteczek o gęstości większej niż woda (kruszywa, żwir, piasek, muł, odpadki) poprzez ich opadanie na dno osadnika (zjawisko sedymentacji).
główny element separatora, w którym dzięki zjawisku flotacji cząsteczki tłuszczu o mniejszej gęstości niż gęstość wody unoszą się do góry tworząc na tafli cieczy nośnej zbitą warstwę odseparowanych zanieczyszczeń.
Komora oddzielania tłuszczu
główny element separatora, w którym dzięki zjawisku flotacji cząsteczki tłuszczu o mniejszej gęstości niż gęstość wody unoszą się do góry tworząc na tafli cieczy nośnej zbitą warstwę odseparowanych zanieczyszczeń.
przyłącze, za pomocą którego w prosty i bezinwazyjny sposób można opróżnić wnętrze urządzenia.
Zawór ssący
przyłącze, za pomocą którego w prosty i bezinwazyjny sposób można opróżnić wnętrze urządzenia.
miejsce ujścia podczyszczonego ścieku do dalszej części systemu kanalizacyjnego.
Króciec wylotowy
miejsce ujścia podczyszczonego ścieku do dalszej części systemu kanalizacyjnego.
otwór zapewniający dostęp powietrza do separatora, zapobiegający wydalaniu się nieprzyjemnego zapachu z urządzenia.
Wentylacja
otwór zapewniający dostęp powietrza do separatora, zapobiegający wydalaniu się nieprzyjemnego zapachu z urządzenia.
wykonana z polietylenu, zaopatrzona w zamek na klucz. Używana w przypadku instalacji zbiornika w miejscach ruchu pieszego (A15).
Pokrywa separatora
wykonana z polietylenu, zaopatrzona w zamek na klucz. Używana w przypadku instalacji zbiornika w miejscach ruchu pieszego (A15).
Separatory skrobi są dodatkowo wyposażone w kosz umiejscowiony od razu pod króćcem wlotowym oraz w zraszacz umieszczony bezpośrednio nad koszem, mający na celu zniwelowanie powstającej piany
JPR 502
mini separator tłuszczu z odmulaczem
oddzielacz przystosowany do instalacji pod zlewem/w szafce kuchennej
ST
separator tłuszczu
oddzielacze dedykowane dla obiektów z wcześniej zainstalowanym osadnikiem (osadnikiem niezależnym) lub w przypadkach, gdy osadnik nie jest potrzebny
STO
separator tłuszczu z odmulaczem
oddzielacze przeznaczone do usuwania zawiesin oraz tłuszczów zwierzęcych i roślinnych
STOP
separator tłuszczu z odmulaczem i komorą pomp
oddzielacze przeznaczone do usuwania zawiesin oraz tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, dla sytuacji gdy rzędna przewodu kanalizacyjnego występuje poniżej rzędnej kanalizacji grawitacyjnej
SS
separator skrobi
separatory przeznaczone do niwelowania piany i osadu powstających ze skrobi i utrudniających prawidłowe działanie systemów kanalizacyjnych
STS
separator tłuszczu i skrobi
separatory przeznaczone do usuwania piany i osadu powstających ze skrobi oraz do oddzielania substancji tłustych (roślinnych i zwierzęcych) od cieczy nośnej
Powyższe modele oferujemy również w opcji z zaworem ssącym (usprawnienie przy opróżnianiu urządzeń).
Wyposażenie dodatkowe w opcji:
nadbudowa typ A
nadbudowa typ N
zawór ssący
alarm optyczno – akustyczny
Możliwość dopasowania
urządzenia do potrzeb Klienta
Istnieje możliwość dopasowania separatora do Państwa oczekiwań i potrzeb — pozostajemy do dyspozycji.
zakręcana pokrywa ø320 z uszczelką (zapobiega przedostawaniu się nieprzyjemnych zapachów).
Zastosowanie separatora JPR 502 – „mała” gastronomia, gdzie nie ma konieczności montowania wysokodajnych urządzeń:
pizzerie,
bary szybkiej obsługi (fast-food),
przydrożne zajazdy,
puby.
Przeznaczenie separatora JPR 502:
przeznaczony do oddzielania substancji tłuszczowych zawartych w ściekach kuchennych w bezpośrednim miejscu ich powstawania. Specyficzna konstrukcja i szczelna pokrywa pozwalają na instalowanie separatora w pobliżu zlewów i zmywarek.
Schemat mini separatora tłuszczu z odmulaczem JPR 502
Tabela wymiarów oddzielacza typu JPR 502
MODEL
PRZEPŁYW NOMINALNY [l/s]
POJEMNOŚĆ CAŁKOWITA [l]
POJEMNOŚĆ ODMULACZA [l]
POJEMNOŚĆ SEPARATORA [l] [mm]
WYMIARY
DŁUGOŚĆ – L [mm]
SZEROKOŚĆ – W [mm]
WYSOKOŚĆ – H [mm]
ŚREDNICA PRZYŁĄCZENIOWA – DN [mm]
WYSOKOŚĆ WLOTU – H1 [mm]
WYSOKOŚĆ WYLOTU – H2 [mm]
JPR 502
0,5
32
8
24
390
350
390
50
300
280
Uwaga! Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian wynikających z postępu technologicznego.
zbiorniki do zabudowy w gruncie, przeznaczone do usuwania tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, dla obiektów z wcześniej zainstalowanym osadnikiem (osadnikiem niezależnym) lub w przypadku, gdy osadnik nie jest potrzebny.
Zastosowanie separatorów typu ST:
restauracje,
hotele i pensjonaty,
duże jadłodajnie,
duże stołówki,
duże puby,
przydrożne zajazdy,
przedsiębiorstwa powiązane z przemysłem spożywczym, przykładowo zakłady mięsne, ubojnie, mleczarnie, serowarnie, wytwórnie marynat, olejarnie.
Schemat separatora tłuszczu typu ST (JPR 1001)
Tabela wymiarów separatorów tłuszczu typu ST
MODEL
PRZEPŁYW NOMINALNY [l/s]
POJEMNOŚĆ SEPARATORA [l]
WYMIARY
DŁUGOŚĆ – L [mm]
SZEROKOŚĆ – W [mm]
WYSOKOŚĆ – H [mm]
ŚREDNICA PRZYŁĄCZENIOWA – DN [mm]
WYSOKOŚĆ WLOTU – H1 [mm]
WYSOKOŚĆ WYLOTU – H2 [mm]
JPR 1001
1,5
150
830
660
490
110
370
350
ST 4
od 2 do 4
400
830
990
1000
110
895
865
ST 10
od 6 do 10
1000
1405
990
1050
160
900
870
ST 15
15
1500
2080
990
1040
200
870
840
ST 20
20
2000
2830
990
1040
200
870
820
ST 25
25
2500
3400
990
1050
250
815
785
ST 30
30
3000
4080
990
1040
250
820
760
Uwaga! W przypadku pośredniej wartości przepływu należy dobrać separator o przepływie najbliższym (większym od wartości obliczeniowej). Uwaga! Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian wynikających z postępu technologicznego.
zbiorniki do zabudowy w gruncie, przeznaczone do usuwania zawiesin oraz tłuszczów zwierzęcych i roślinnych.
Zastosowanie separatorów typu STO:
restauracje,
hotele i pensjonaty,
duże jadłodajnie,
duże stołówki,
duże puby,
przydrożne zajazdy,
przedsiębiorstwa powiązane z przemysłem spożywczym, przykładowo zakłady mięsne, ubojnie, mleczarnie, serowarnie, wytwórnie marynat, olejarnie.
Schemat separatora tłuszczu z odmulaczem typu STO (STO 2)
Tabela wymiarów separatorów tłuszczu z odmulaczem typu STO
MODEL
PRZEPŁYW NOMINALNY [l/s]
POJEMNOŚĆ ODMULACZA [l]
POJEMNOŚĆ SEPARATORA [l] [mm]
WYMIARY
DŁUGOŚĆ – L [mm]
SZEROKOŚĆ – W [mm]
WYSOKOŚĆ – H [mm]
ŚREDNICA PRZYŁĄCZENIOWA – DN [mm]
WYSOKOŚĆ WLOTU – H1 [mm]
WYSOKOŚĆ WYLOTU – H2 [mm]
STO 2
od 1 do 2
200
200
830
990
1000
110
895
865
STO 3
3
300
600
1405
990
1050
110
895
865
STO 8
od 6 do 8
800
800
2080
990
1040
160
900
870
STO 10
10
1000
1000
3400
990
1050
160
900
870
STO 15
15
1500
1500
3400
990
1050
200
870
830
STO 20
20
2000
2000
4080
990
1040
200
870
830
Uwaga! W przypadku pośredniej wartości przepływu należy dobrać separator o przepływie najbliższym (większym od wartości obliczeniowej). Uwaga! Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian wynikających z postępu technologicznego.
separatory do zabudowy w gruncie, przeznaczone do usuwania zawiesin oraz tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, dla sytuacji gdy rzędna przewodu kanalizacyjnego występuje poniżej rzędnej kanalizacji grawitacyjnej.
Zastosowanie separatorów typu STOP:
restauracje,
hotele i pensjonaty,
duże jadłodajnie,
duże stołówki,
duże puby,
przydrożne zajazdy,
przedsiębiorstwa powiązane z przemysłem spożywczym, przykładowo zakłady mięsne, ubojnie, mleczarnie, serowarnie, wytwórnie marynat, olejarnie.
Schemat separatora tłuszczu z odmulaczem i komorą pomp typu STOP (STOP 2)
Tabela wymiarów separatorów tłuszczu z odmulaczem i komorą pomp typu STOP
MODEL
PRZEPŁYW NOMINALNY [l/s]
POJEMNOŚĆ ODMULACZA [l]
POJEMNOŚĆ SEPARATORA [l]
POJEMNOŚĆ KOMORY POMP [l]
WYMIARY
DŁUGOŚĆ – L [mm]
SZEROKOŚĆ – W [mm]
WYSOKOŚĆ – H [mm]
ŚREDNICA PRZYŁĄCZENIOWA – DN [mm]
WYSOKOŚĆ WLOTU – H1 [mm]
WYSOKOŚĆ WYLOTU – H2 [mm]
STOP 2
od 1 do 2
200
200
400
1620
990
1000
110
895
–
STOP 3
3
300
300
400
2190
990
1000
110
895
–
STOP 8
od 6 do 8
800
800
400
2870
990
1040
160
900
–
STOP 10
10
1000
1000
400
4190
990
1050
160
900
–
STOP 15
15
1500
1500
400
4190
990
1050
200
900
–
STOP 20
20
2000
2000
400
4870
990
1040
200
870
–
Uwaga! W przypadku pośredniej wartości przepływu należy dobrać separator o przepływie najbliższym (większym od wartości obliczeniowej). Uwaga! Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian wynikających z postępu technologicznego.
separatory do zabudowy w gruncie, przeznaczone do niwelowania piany i osadu powstających ze skrobi i utrudniających prawidłowe działanie systemów kanalizacyjnych.
Zastosowanie separatorów typu SS:
kuchnie zbiorowego żywienia,
wytwórnie frytek,
zakłady produkcji makaronów,
zakłady przetwórstwa warzyw,
zakłady produkcji krochmalu,
piekarnie,
bary szybkiej obsługi.
Schemat separatora skrobi typu SS (SS 3)
Tabela wymiarów separatorów skrobi typu SS
MODEL
PRZEPŁYW NOMINALNY [l/s]
POJEMNOŚĆ SEPARATORA [l]
WYMIARY
DŁUGOŚĆ – L [mm]
SZEROKOŚĆ – W [mm]
WYSOKOŚĆ – H [mm]
ŚREDNICA PRZYŁĄCZENIOWA – DN [mm]
WYSOKOŚĆ WLOTU – H1 [mm]
WYSOKOŚĆ WYLOTU – H2 [mm]
SS 3
od 1 do 3
300
1405
990
1050
110
895
875
SS 6
od 4 do 6
600
1405
990
1050
160
890
870
SS 8
8
800
2080
990
1040
160
890
870
SS 10
10
1000
2080
990
1040
200
870
850
Uwaga! W przypadku pośredniej wartości przepływu należy dobrać separator o przepływie najbliższym (większym od wartości obliczeniowej). Uwaga! Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian wynikających z postępu technologicznego.
separatory do zabudowy w gruncie, przeznaczone do usuwania piany i osadu powstających ze skrobi oraz do oddzielania substancji tłustych (roślinnych i zwierzęcych) od cieczy nośnej.
Zastosowanie separatorów typu STS:
restauracje,
kuchnie zbiorowego żywienia,
piekarnie,
bary szybkiej obsługi,
hotele i pensjonaty,
przedsiębiorstwa powiązane z przemysłem spożywczym, przykładowo zakłady przetwórstwa warzyw, zakłady produkcji makaronu, wytwórnie frytek, zakłady mięsne, ubojnie, mleczarnie, serowarnie.
Schemat separatora tłuszczu i skrobi typu STS (STS 8)
Tabela wymiarów separatorów tłuszczu i skrobi typu STS
MODEL
PRZEPŁYW NOMINALNY [l/s]
POJEMNOŚĆ SEPARATORA [l]
WYMIARY
DŁUGOŚĆ – L [mm]
SZEROKOŚĆ – W [mm]
WYSOKOŚĆ – H [mm]
ŚREDNICA PRZYŁĄCZENIOWA – DN [mm]
WYSOKOŚĆ WLOTU – H1 [mm]
WYSOKOŚĆ WYLOTU – H2 [mm]
STS 3
od 1 do 3
300
1405
990
1050
110
895
875
STS 6
od 4 do 6
600
1405
990
1050
160
890
870
STS 8
8
800
2080
990
1040
160
890
870
STS 10
10
1000
2080
990
1040
200
870
850
Uwaga! W przypadku pośredniej wartości przepływu należy dobrać separator o przepływie najbliższym (większym od wartości obliczeniowej). Uwaga! Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian wynikających z postępu technologicznego.
Właściwy dobór oddzielacza dla danego obiektu jest jednym z fundamentalnych elementów mających bezpośredni wpływ na osiągnięcie prawidłowych parametrów oczyszczania. Sposoby dopasowania separatora do danych warunków są ściśle określone w normie PN-EN 1825-2, zgodnie z którą spółka JPR AQUA produkuje również swoje oddzielacze.
Istotą jest wyznaczenie wielkości nominalnej separatora, która zależy od maksymalnego przepływu i właściwości ścieków przewidzianych do oczyszczenia. Jest obliczana zgodnie z poniższym wzorem:
NS = Qs ∙ ft ∙ fd ∙ fr
NS – wielkość nominalna (przepływ) separatora [l/s]
Qs – maksymalny strumień ścieków wpływających do oddzielacza [l/s]
ft – współczynnik temperatury
fd – współczynnik gęstości
fr – współczynnik detergentowy
W doborze separatora istotne znaczenie ma również pojemność osadnika (odmulacza). Dla większości zastosowań wartość ta obliczana jest zgodnie z regułą 100 ∙ NS, gdzie NS to wielkość nominalna separatora. W przypadku rzeźni i podobnych produkcji należy przyjąć 200 ∙ NS.
Qs
Maksymalna wartość strumienia ścieków wpływających do oddzielacza powinna być określona przez jeden z wymienionych sposobów, to jest: fizyczne zmierzenie, obliczenie uwzględniające posiadane wyposażenie gastronomiczne (metoda 1), obliczenie uwzględniające typ zakładu, z którego odprowadzane są ścieki (metoda 2) lub specjalne obliczenia dla indywidualnych przypadków.
Metoda 1 Uwzględniająca posiadane wyposażenie gastronomiczne, Qs liczone jest tutaj jako suma przepływów poszczególnych urządzeń, zgodnie z poniższym wzorem:
Qs – maksymalna wartość przepływu ścieku [l/s],
i – przelicznik, oznaczenie dla każdego kolejnego urządzenia [bezwymiarowy],
m – liczba przyłączonych urządzeń [bezwymiarowa],
n – liczba przyłączonych urządzeń tego samego rodzaju [bezwymiarowa],
qi – maksymalna wartość dopływu z przyłączonych urządzeń [l/s],
Zi(n) – współczynnik częstości [bezwymiarowy].
Dla dokonania obliczeń należy skorzystać z poniższych tabel:
a) wartość qi i Zi(n) dla standardowych urządzeń
rodzaj urządzenia
qi[l/s]
n=1
n=2
n=3
n=4
n≥5
kocioł do gotowania
wylot 25 mm
1
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
wylot 50 mm
2
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
przechylny kocioł do gotowania
wylot 70 mm
1
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
wylot 100 mm
3
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
zlew
wylot syfonu 40 mm
0,8
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
wylot syfonu 50 mm
1,5
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
zlew
bez syfonu 40 mm
2,5
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
bez syfonu 50 mm
4
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
zmywarka do naczyń
2
0,6
0,45
0,4
0,34
0,3
przechylny opiekacz (gofrownica)
1
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
stały opiekacz
0,1
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
zmywarka wysokociśnieniowa lub parowa
2
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
skrobak
1,5
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
myjnia do warzyw
2
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
b) wartość qi i Zi(n) dla dwóch lub więcej ilości zaworów, niepodłączonych do żadnego wyposażenia (służących wyłącznie do zmywania)
wymiar punktów odbierających
qi[l/s]
n=1
n=2
n=3
n=4
n≥5
DN 15
0,5
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
DN 20
1
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
DN 25
1,7
0,45
0,31
0,25
0,21
0,2
W przypadkach niewymienionych w powyższych tabelach wartość qi i Zi(n) należy określać przez badania lub zgodnie z zaleceniami producenta.
Metoda 2 Uwzględniająca typ zakładu dostarczającego ścieki, Qs liczone jest tutaj zgodnie z poniższym wzorem:
Qs – maksymalna wartość przepływu ścieku [l/s],
V – średnia dzienna objętość ścieków na dzień [l],
F – współczynnik nierównomierności dopływu (szczytowego przepływu) [bezwymiarowy],
t – średni dzienny czas działania [h].
a) średnia dzienna objętość ścieków – V – powinna być określona pomiarem zużycia wody lub przez obliczenia według wzorów:
• dla kuchni komercyjnych V = M ∙ Vm, gdzie M to dzienna liczba posiłków, a Vm to objętość wody zużyta na posiłek [l]
rodzaj obiektu
Vm [l]
hotele
100,0
restauracje
50,0
stołówki pracownicze
5,0
szpitale
20,0
duże całodobowe zakłady żywieniowe
10,0
• dla przetwórni mięsa V = Mp ∙ Vp, gdzie Mp to dzienna ilość produkowanego mięsa [kg], a Vp to objętość wody zużyta na kilogram mięsnego produktu [l]
wielkość przetwórni
Vp [l]
mała – do 5 GV* na tydzień
20,0
średnia – od 6 do 10 GV* na tydzień
15,0
duża – od 11 do 40 GV* na tydzień
10,0
* GV = 1 krowa lub 2,5 świni
W sytuacji gdy nie ma informacji na temat dziennej ilości produkowanego mięsa, Mp może być przyjęte jako 100 [kg] / GV.
b) współczynnik szczytowego przepływu – F – odpowiednia wartość dla danego obiektu przedstawiona została w poniższej tabeli:
KUCHNIE KOMERCYJNE
rodzaj obiektu
F
hotele
5,0
restauracje
8,5
stołówki pracownicze
20,0
szpitale
13,0
duże całodobowe zakłady żywieniowe
22,0
PRZETWÓRNIE MIĘSA I RZEŹNIE
wielkość przetwórni
F
małe – do 5 GV* na tydzień
5,0
średnie – od 6 do 10 GV* na tydzień
8,5
duże – od 11 do 40 GV* na tydzień
20,0
* GV = 1 krowa lub 2,5 świni
Wysoka temperatura ścieku negatywnie wpływa na sprawność separatora. Jeżeli ścieki na wlocie mają temperaturę ≤ 60 °C, wówczas należy przyjąć, że współczynnik ft jest równy 1. Jeżeli zaś ścieki na wlocie mają zazwyczaj lub czasami mają temperaturę > 60°C, wówczas współczynnik temperatury ft jest równy 1,3.
ft
fd
Dla ścieków odprowadzanych z kuchni, rzeźni, przetwórni mięsa lub z zakładów rybnych, współczynnik gęstości przyjmuje wartość 1,0. W przypadku, kiedy charakterystyka danego tłuszczu jest dobrze znana należy wartość współczynnika gęstości zweryfikować na podstawie załącznika B do normy PN-EN 1825-2.
Współczynnik fr należy uwzględnić w przypadku stosowania środków wspomagających zmywanie (płynów, proszków, środków płuczących, innych detergentów). Poniżej przedstawiono wartości współczynnika fr, w zależności od częstotliwości używania wyżej wymienionych środków, a także od obiektu, w którym instalowane jest urządzenie.
środki nigdy nie używane -> fr jest równe 1,0
środki zwykle używane lub używane okazjonalnie -> fr jest równe 1,3
obiekty specjalne, np. szpitale -> fr jest ≥ 1,5
fr
Informacje ogólne
Urządzenie powinno zostać zainstalowane możliwie blisko źródła powstawania zanieczyszczeń. Należy zapewnić łatwy dostęp do separatora i części wymagających konserwacji dla pojazdów czyszczących i osób odpowiedzialnych za jego regularne serwisowanie. Ze względu na niewielki ciężar separatorów podczas ich rozładunku i montażu nie jest wymagany specjalistyczny sprzęt budowlany, co jest ich zdecydowaną zaletą. Manewrować należy jedynie zbiornikami pustymi, przy użyciu obręczy, pasów niemetalowych.
1
2
Przygotowanie do posadowienia
Przed posadowieniem zbiornika powinno się rozeznać warunki gruntowo – wodne panujące na miejscu inwestycji. Wykop pod urządzenie powinien mieć wymiary umożliwiające prawidłowe wykonanie prac instalatorskich (z zachowaniem minimum 50 cm przestrzeni pomiędzy ścianami bocznymi urządzenia, a gruntem rodzimym). Należy sprawdzić, czy wykop jest wolny od ostrych przedmiotów, mogących spowodować mechaniczne uszkodzenie urządzenia (np. kamieni, gruzu). Na dnie wykopu należy wykonać podsypkę z piasku o grubości minimum 10 cm, właściwie ją zagęścić i wypoziomować w celu prawidłowego ustawienia separatora (w przypadku wystąpienia w dnie wykopu różnych rodzajów gruntów grubość podsypki powinna być odpowiednio zwiększona). W typowych warunkach, to jest gdy na miejscu inwestycji są grunty nośne w poziomie powyżej występowania wód gruntowych, głębokość montażu zbiornika licząc od rzędnej terenu do osi króćca wlotowego jest mniejsza niż 1 m i separator nie jest zlokalizowany w miejscu ruchu pojazdów mechanicznych, wówczas nie są wymagane specjalne fundamenty/obmurowania. W przypadku występowania na miejscu inwestycji specjalnych warunków, wówczas zależnie od sytuacji należy:
przy gruntach słabonośnych (glina i inne grunty spoiste, muły organiczne, torfy i inne tego typu) – wymienić grunt na nowy wokół ścian zbiornika i w obszarze nad zbiornikiem, odpowiednio zabezpieczyć nowy grunt przed migracją
przy wysokim poziomie wód gruntowych – wykonać na dnie wykopu płytę betonową z uchwytami kotwiącymi i umocować zbiornik przy pomocy pasów kotwicznych
przy posadowieniu urządzenia na dużej głębokości lub gdy urządzenie instalowane jest w miejscu ruchu pojazdów mechanicznych (obciążenie klasy D400 – do 40 ton) – wykonać płytę odciążającą, której wielkość wynika z założeń projektowych oraz właz w odpowiedniej klasie
W przypadku konieczności wykonania instalacji zbiornika ponad poziomem gruntu (zbiornik wolnostojący) obowiązkowo należy obudować separator murem oporowym/dedykowaną konstrukcją w celu zapobiegnięcia odkształceń zbiornika dzięki bilansowaniu ciśnienia cieczy na ściany zbiornika.
Montaż urządzenia
Należy ustawić urządzenie na przygotowanym podłożu, wypoziomować zbiornik. W razie konieczności wykonać niezbędne zabezpieczenia dodatkowe, zgodnie z założeniami projektowymi. Następnie należy upewnić się, że wnętrze separatora jest czyste. Urządzenie należy napełniać etapowo czystą wodą, po 20-30 cm wysokości słupa cieczy w zbiorniku, jednocześnie wypełniając przestrzeń pomiędzy zbiornikiem, a ścianami wykopu piaskiem stabilizowanym w proporcji 25 kg cementu na 1 m 3 (zagęszczać do osiągnięcia odpowiednich wartości wskaźnika zagęszczenia). Kolejny krok to podłączenie króćców: wlotowego, wylotowego, wentylacyjnego. Należy sprawdzić szczelność wykonanych połączeń. W przypadku separatorów węglowodorów należy podnieść pływak, zalać urządzenie czystą wodą do uzyskania poziomu dna rury odpływowej. Ułożyć pływak na tafli cieczy separatora i skontrolować, czy się unosi. Zasypywać zbiornik zapewniając dostęp przynajmniej do minimalnej ilości włazów serwisowych (w razie potrzeby zabezpieczyć włazem w klasie D400).
3
Wszelkie czynności instalatorskie należy wykonywać zgodnie z obowiązującymi przepisami, normami, sztuką budowlaną oraz zasadami BHP.
Do każdego oferowanego przez spółkę JPR AQUA urządzenia dołączony jest dokument DTR (dokumentacja techniczno – ruchowa), który zawiera między innymi szczegółowe warunki posadowienia, montażu i uruchomienia, a także eksploatacji urządzeń.
Konserwacja
Gwarancją prawidłowego działania urządzeń separacyjnych marki JPR AQUA jest regularna ich kontrola, czyszczenie i opróżnianie. Czynności serwisowe powinny być prowadzone wyłącznie przez doświadczony personel. Przed podjęciem działań konserwacyjnych zbiornik należy otworzyć i dokładnie przewietrzyć (ze względu na nieprzyjemny zapach).
Częstotliwość kontroli instalacji, opróżniania i czyszczenia zbiornika powinna wynikać z doświadczenia eksploatacyjnego. Zgodnie z zaleceniami normy PN-EN 1825-2 oddzielacze należy opróżniać i czyścić co najmniej raz w miesiącu, najkorzystniej raz na dwa tygodnie. Po opróżnieniu urządzenia należy dokładnie oczyścić poszczególne jego elementy oraz sprawdzić stan konstrukcji i szczelność całej instalacji. Każdorazowo po opróżnieniu urządzenie należy ponownie zalać czystą wodą.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zapoznałem się z Polityką prywatnościAkceptuje
Manage consent
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.